Jörgen Altin, huvudprojektledare för tunnelbanan till Älvsjö.

Jörgen Altin, huvudprojektledare för tunnelbanan till Älvsjö. Foto: Region Stockholm

Tunnelbaneprojekt delas upp för att ge fler anbud

07 October 2021

Istället för ett enda stort kontrakt gällande systemhandlingar och järnvägsplan för tunnelbaneutbyggnaden till Älvsjö väljer Region Stockholm att dela upp projektet i mindre delar för att ge fler leverantörer möjlighet att lämna anbud.

Region Stockholm har gått igenom erfarenheter både från egna tidigare projekt och från andra stora projekt i landet. Slutsatsen är att genom att dela upp projektet i flera mindre delar få bättre konkurrensutsättning och locka till sig de bästa leverantörerna inom varje område.

Fyra mindre kontrakt

– Vi tror inte att det finns en leverantör som har möjlighet att ta på sig hela uppdraget och genom att dela upp uppdraget i fyra mindre kontrakt öppnar vi för fler, de bästa inom varje sakområde, att vara med i vårt projekt, säger Jörgen Altin, huvudprojektledare för tunnelbanan till Älvsjö.

Byggstart för den nya tunnelbanesträckningen från Fridhemsplan till Älvsjö är planerad till 2025 och innan dess är det mycket som ska hinnas med. Just nu jobbas det med att ta fram beslutsunderlag för val av korridor och principutformning, därefter påbörjas projekteringen. De första projekteringsuppdragen publiceras i november och är inriktade på att utforma stationer, säkerställa genomförbarhet, ta fram planhandlingar och underlag för miljöprövning.

Handlingar kommer i november

I november kommer man att gå ut med handlingarna till de fyra första uppdragen, men redan nu har intresserade leverantörer hört av sig.
¬¬– Vi kommer att släppa lite mer detaljer på vår leverantörsdag den 26 oktober för att sedan gå ut med underlagen i november. Jag hoppas på intresse både från Sverige och internationellt, säger Jörgen Altin.

Lokaliseringsutredningen beräknas vara klar till årsskiftet och efter det ska leverantörerna ta vid med projektering. Tidigt nästa år hoppas Jörgen Altin ha de första kontrakten klara.

Mindre kontrakt stort önskemål

Om det nya tänket kommer att hänga med även till byggfasen är för tidigt att säga än, men inom anläggningsbranschen är mindre kontrakt ett starkt önskemål, inte minst från branschorganisationen Maskinentreprenörerna.

– Vi vill att våra medlemmar ska få möjlighet att komma in tidigare i ledet för att kunna nå bättre lönsamhet i sitt arbete men också för att främja konkurrensen på marknaden, säger Lars Hemmingsson, branschutvecklingschef på Maskinentreprenörerna.

Offentliga köp av ekologisk mat minskade under pandemin

De offentliga inköpen av ekologisk mat har minskat under pandemiåret men är sakta på väg upp igen. Kommuner och regioner köper ungefär lika...

Så vill Byggföretagen få till en sundare konkurrens

Ett ökat fusk i samhällsbyggnadsbranschen har lyfts fram i flera rapporter den senaste tiden – något som nu fått Byggföretagen att reagera....

Kommunens vann anbud med halva priset

Lycksele kommun ville få in fler privata arbetsgivare och stärka sitt företagsklimat. Därför gick man ut med fyra olika upphandlingar inom...

Ladda fler