Flygbild över Karlstad

Här är kommunerna i topp när det gäller lokala inköp

15 June 2021

Det finns stora skillnader i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag samt småföretag. Det visar ny statistik från Företagarna.

Det finns stora skillnader i vilken omfattning kommunala inköp görs från lokala företag. Detta är inköp som Företagarna vet kan vara avgörande för de lokala företagens långsiktiga trygghet och rentav deras fortsatta existens.

– Sveriges småföretag är den del av näringslivet som drabbats hårdast av pandemin. Varje kommun har nu ett stort ansvar att göra vad de kan för att se till att småföretagen får fortsätta fylla sin avgörande roll som jobbskapare i svensk ekonomi, säger Magnus Johansson.

Storstadskommuner i topp

Företagarnas statistik visar, inte oväntat, att de tre storstadskommunerna ligger i topp när det gäller lokala inköp med en andel av de totala inköpen på en bit över 70 procent. Detta är särskilt tydligt då definitionen gjorts så här: "Företag med minst en arbetsplats i kommunen".

Mindre kommuner har det svårare att göra lokala inköp och flera kommuner hamnar på en andel under tio procent. Enda kommun med totala inköp över en miljard som ligger under den andelen är Härryda kommun med åtta procent lokala inköp.

I topp ligger, kanske oväntat, Karlstads kommun med 77 procent.

Karlstad har mest lokala inköp

Tio i topp andel lokala inköp ser ut som följer:

 1. Karlstads kommun
 2. Stockholms stad
 3. Malmö stad
 4. Umeå kommun
 5. Göteborgs stad
 6. Helsingborgs stad
 7. Örebro kommun
 8. Gävle kommun
 9. Kalmar kommun
 10. Östersunds kommun

Tidaholm köper från småföretag

När det istället gäller inköp av lokala småföretag ser listan annorlunda ut. De kommuner med högst andel inköp av företag med minst en arbetsplats i kommunen med maximalt 49 anställda är:

 1. Tidaholms kommun
 2. Tierps kommun
 3. Sunne kommun
 4. Vingåkers kommun
 5. Öckerö kommun
 6. Älvdalens kommun
 7. Älvsbyns kommun
 8. Laxå kommun
 9. Gnesta kommun
 10. Boxholms kommun

Sunne köper från mikroföretag

Till sist har vi listan på kommuner med högst andel inköp från lokala mikroföretag: Företag med minst en arbetsplats i kommunen med max 10 anställda.

 1. Sunne kommun
 2. Tierps kommun
 3. Laxå kommun
 4. Arboga kommun
 5. Lekebergs kommun
 6. Västerviks kommun
 7. Nora kommun
 8. Svenljunga kommun
 9. Älvdalens kommun
 10. Sorsele kommun

Tunnelbaneprojekt delas upp för att ge fler anbud

Istället för ett enda stort kontrakt gällande systemhandlingar och järnvägsplan för tunnelbaneutbyggnaden till Älvsjö väljer Region Stockholm...

Offentliga köp av ekologisk mat minskade under pandemin

De offentliga inköpen av ekologisk mat har minskat under pandemiåret men är sakta på väg upp igen. Kommuner och regioner köper ungefär lika...

Så vill Byggföretagen få till en sundare konkurrens

Ett ökat fusk i samhällsbyggnadsbranschen har lyfts fram i flera rapporter den senaste tiden – något som nu fått Byggföretagen att reagera....

Kommunens vann anbud med halva priset

Lycksele kommun ville få in fler privata arbetsgivare och stärka sitt företagsklimat. Därför gick man ut med fyra olika upphandlingar inom...

Ladda fler