Köp i butik

Foto: Clay Banks/Unsplash

Direktupphandling

Direktupphandling möjlig dörr till offentliga affärer

05 November 2020

De flesta inköp på den offentliga marknaden sker genom så kallad direktupphandling. Detta ger mindre leverantörer chansen att göra sin första affär mot offentliga aktörer.

Dörren in till offentliga affärer behöver gå via ett anbud i en upphandling enligt Lagen om offentlig upphandling, LOU. Det kan ske i genom en direktupphandling. 

Flest gör små affärer 

Hela 75 procent av de 200 000 företag som gör offentliga affärer gör affärer på under 100 000 kronor per år. Det innebär att det finns många mindre affärer att vinna.

Vad är då en direktupphandling? Det är en upphandling utan krav på annonsering. För de myndigheter som förhåller sig till LOU är beloppet strax över 600 000 kronor, medan de som upphandlar enligt LUF (som rör upphandlande myndigheter inom sektorerna vatten, energi, transporter och posttjänster) ligger på över 1 miljon kronor.

Snabbt och enkelt

För de flesta direktupphandlingar under 100 000 kronor krävs inte ens dokumentation om hur den gick till. Det innebär att vi direkt kan avskriva myten om att det inte går att sälja direkt mot kommun, stat och landsting utan offentlig upphandling.

De stora affärerna kräver mer

Men direktupphandling är bara en ingång. De stora affärerna görs i offentliga upphandlingar enligt upphandlingslagarna. Här ställs också större, men inte oöverstigliga, krav. Den som gör mer och vet mer, vinner mer.

Taggar i artikeln

Direktupphandling Tunnelbaneprojekt delas upp för att ge fler anbud

Istället för ett enda stort kontrakt gällande systemhandlingar och järnvägsplan för tunnelbaneutbyggnaden till Älvsjö väljer Region Stockholm...

Direktupphandling Offentliga köp av ekologisk mat minskade under pandemin

De offentliga inköpen av ekologisk mat har minskat under pandemiåret men är sakta på väg upp igen. Kommuner och regioner köper ungefär lika...

Direktupphandling Så vill Byggföretagen få till en sundare konkurrens

Ett ökat fusk i samhällsbyggnadsbranschen har lyfts fram i flera rapporter den senaste tiden – något som nu fått Byggföretagen att reagera....

Direktupphandling Kommunens vann anbud med halva priset

Lycksele kommun ville få in fler privata arbetsgivare och stärka sitt företagsklimat. Därför gick man ut med fyra olika upphandlingar inom...

Ladda fler